Home
Video
Imagini
Download
ArticoleUpgrade-ul intre marketing si performanta

21 iulie 2011
Din pacate notiunea de upgrade si-a cam pierdut identitatea de cativa ani incoace, fiind inlocuita cu un cuvant mult mai banal.."marketing". Daca esti unul din aceia care isi face upgrade doar de dragul cifrelor de pe hartie..acest articol nu ti se adreseaza.
Daca ar fi sa urmam sfatul celor din domeniu IT (reviste de specialitate gen Chip , PC Magazin..emisiuni ca Zona IT) atunci, o data pe an ar trebui inlocuit computerul din motive evidente pt ei. In astfel de reviste gasim teste si review-uri la diverse componente de pc..mare parte din ele fiind cele mai scumpe de pe piata iar la finalul review-ului respectiv concluzia este ca se merita achizitionarea lor daca dispunem de bani pt ca de...e noua generatie si isi face banii fiindca ruleaza Quake 4 in 2500x1600 cu framerate bun. Dar aveam oare nevoie de astfel de indivizi care sa ne spuna ca intr-adevar..un Range Rover este mai bun decat un Logan in de 10 ori mai multi bani?? Oricine isi poate da seama ca de ex. o placa video de 3-400$ este buna si la altceva decat Tetris. Din pacate lucrurile nu se opresc aici iar pt a dispune de performanta costurile sunt mult mai mari..CPU, RAM, SURSA cu putere reala, HDD rapid..SSD de preferinta si nu in ultimul rand un monitor capabil de rezolutie mare(2500 x 1600). Desi nu este exagerat de mare, consumul de curent se situeaza undeva intre 140W idle si 320W full load pt unitatea centrala. (vezi aici). De preferat sa se evite situatia din poza de mai jos ...


Diferenta intre un computer considerat high end si unul low end (office) este sesizabila doar in cateva aplicatii dedicate prelucrarilor grafice sau video si a altor cateva jocuri recent aparute. Viteza de lucru a unui computer este data de cea mai slaba componenta si anume HDDul. Un test interesant de vazut ar fi intre un dual core cu ddr2 si video low end dar cu hdd SSD si un I7 cu ddr3 si video high end dar cu hdd SATA.. In utilizarea de zi cu zi care credeti ca s-ar descurca mai bine? Orice dual core cu cel putin 2gb ram, video dedicata si hdd sata isi face treaba in zilele noastre in orice aplicatie existenta. Personal recomand o configuratie cat mai echilibrata si ieftina cum ar fi:

CPU - Intel® Celeron® Dual Core E3400 2.6 GHz (176 ron)
RAM - Memorie Kingston 4GB, DDR3, 1333MHz, CL9 ValueRam (112 ron)
MB - MSI G41M-P26 (160 ron)
HDD - Samsung Spinpoint F3 1TB, 7200 rpm, 32MB, SATA 2 (220 ron)
VIDEO - HIS ATI Radeon HD 5450 Silence, 512MB(140 ron)
SURSA - Raidmax 500W (80 ron)
DVDWR - DVD-RW Sony 24x, SATA, AD-7260S-0B (76 ron)
CARCASA - DeLux M299 Middletower ATX (84 ron)
Mouse + Tastatura - A4tech KM-72620D (30 ron)
MONITOR - LCD Samsung 18.5',E1920N (300 ron)
BOXE - Genius 2.1 SW-HF2.1(143 ron)


Total: 1521 Ron (transport si toate taxele incluse)

Diferenta intre acest sistem si oricare altul se va reflecta doar in cateva jocuri care pe configuratia prezentata aici nu vor rula decat pe detalii mici in rezolutie mica..insa, sunt alte mii de jocuri care merg fara probleme :D. Placa video suporta accelerare video pt orice tip de codec in format HD (DXVA 1.0 & 2.0 support ); cu driverul testat DXVA checker nu arata ca active toate functiile placii (posibil sa fie si din faptul ca pe statie rula DirectX 9 care este integrat in Windows XP Pro SP.3).


Nu sunt adeptul benchmarkurilor sintetice dar pot spune ca in afara de GTA 4, DiRT 2, Crysis 1 si 2 cam orice joc cunoscut ruleaza fara probleme in 1024*768 cu detalii medii in directx 9. Rularea simultana a doua videoclipuri FULL HD 2 x 1080p pe full screen in format flash este posibila fara a pierde frameuri.Desi ATI 5450 suporta nativ DX11,OpenGL 3.2 si Pixel Shader 5.0, consider ca diferentele de detalii intre dx9, dx10 si dx11 sunt minime sau chiar inexistente dupa cum s-a aratat in destule reviewuri ( Techgage DX9 vs DX11) insa pierderea de performanta este mai mare de 50% de cele mai multe ori. Astfel, prefer sa folosesc o placa low end in directx 9 decat o placa high end in modul directx 11 cu acelasi framerate si detalii indoielnic mai bune. Pt cine e de ajuns un 'parca se vede mai bine' in diferenta de pret de aproximativ 1000 ron .....fara comentarii. La fel este si in cazul disputei intre DVI si HDMI, unde cel din urma standard este considerat mai bun doar pt ca este mai nou. Calitatea oferita este identica insa avantajul este de partea HDMI pt ca prin acelasi cablu se transmite si semnalul audio iar cablul este mai subtire, insa amandoua semnalele sunt digitale. In ziua de astazi ieftin si fara compromis se poate obtine destul de usor.
Pentru sfaturi, idei sau reclamatii ma puteti gasi pe adresa YM: mihai_gorbe@yahoo.com
Pe curand.